MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

ALIŞVERİŞ

<< 2099 >>

DEVAM: 19- Muzabene, Muhakale Türü Satışların Yasaklanması; Ariye ile ilgili Hususlar

 

4. Cabir b. Abdillah

 

- - (-)

15347 (1)- Cabir bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhakale, muzabene, muhabere, muaveme ile sünya'yı (satışta istisnayı) yasakladı. Ariye türü satışa ise ruhsat verdi.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (s. 1175), Ebu Davud (3404) ve Nesai (7/296) rivayet ettiler.

 

 

 

15348 (2)- Cabir bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene, muhakale, muhabere, sünya (satışta istisna) ile muavemeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1806) rivayet etti.

15442 (5)'te tekrar edecektir.

 

Muaveme: Bir ağacın bir kaç yıllık meyvesinin önceden satılmasıdır.

 

 

15349 (3)- Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhabere, muzabene, muhakale türü satışlar ile ariye dışında olgunlaşmamış meyvenin satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2189), Müslim (s.1174) ve Nesai (7/37; 7/263-4) rivayet ettiler.

 

 

 

15350 (4)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhakaleyi, muzabeneyi, muavemeyi, birkaç yılın malısülünün önceden satışını ve sünya'yı (satışta istisna) yasakladı. Ariye türü satışa ise ruhsat verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (s. 1175), Ebu Davud (3375), İbn Mace (2266) ve İbnu'l-Carud (598) rivayet ettiler. 15441 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

15351 (5)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene, muhakale ve muhabere türü satışları yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2196), Müslim (3911) ve Ebu Davud (3370) rivayet ettiler.

 

 

 

15352 (6)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhakale, muzabene ve muhabereyi yasakladı. Dinar veya dirhem karşılığında olmadıktan sonra henüz olgunlaşmamış meyvenin, (meyve karşılığında) satışını da yasakladı. Ariye türü satışa ise izin verdi."

 

[Hasen]

 

 

 

15353 (7)- Cabir bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmamış meyvenin satışını yasakladı. Bir malın iki veya üç yıllık meyvelerinin önceden satılmasını da yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (s. 1176) rivayet etti.

 

 

 

15354 (8)- Cabir bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz ağacının üzerinde olan hurmanın belirli miktarda hurma karşılığında satılmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

15355 (9)- Cabir b. Abdullah el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ariye türü alışveriş yapacaklara izin verirken: ''Bir (130kg) veya iki veya üç veya dört vesak'a kadar böylesi bir alışveriş yapabilirsiniz'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (3469) rivayet etti.

 

 

5. Rafi' b. Hadic

 

- - (-)

15356 (1)- Harise oğullarının azatlısı Buşeyr b. Yesar, Rafi b. Hadic ile Sehl b. Ebi Hasme'den bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabeneyi yani ağacı üzerindeki hurmayı kuru hurma karşılığında satmayı yasakladı. Ancak ariye türü (kendi yiyeceği için) satış yapacaklara izin verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2384), Müslim (1540) ve Nesai (7/268) rivayet ettiler.

 

 

 

15357 (2)- Rafi b. Hadic'in yeğeni Useyd b. Zuhayr bildiriyor: Önceleri birimiz tarlasından mahsülü alıp işi bittikten sonra boş kalmasın diye tarlayı çıkacak ürünün üçtebiri, dörttebiri veya yarısına karşılık başkasına (kiraya) verirdi. Verirken de tarlayı sulayan kanallardan üç tanesini, hasat sonrası geriye kalan taneleri ve yağmur suyuyla sulanan otların kendisine bırakılması şartını koşardı. Zira o zamanlar geçim zordu. Tarlada demir ve benzeri aletler kullanır, bu şekilde geçinıneye çalışırdık. Bir ara Rafi' b. Hadic yanımıza gelip şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere fayda veren bir şeyi yasakladı. Ancak Allah'a ve Resulullah'a itaat sizin için daha faydalıdır. Hz. Nebi mahsülün belli bir miktarı karşılığında tarlanın başkasına verilmesini yasakladı ve: ''Her kimin tarlası varsa ya kendi işleyip eksin veya işlemesi için bir kardeşine karşılıksız olarak versin veya öylece bıraksin'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun yanında size muzabeneyi de yasakladı." Muzabene ise, bol miktarda hurmalığı bulunan birine gelip: "Şu kadar vesak kuru hurma karşılığında henüz ağacı üzerinde bulunan hurmalarını alıyorum" demesidir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3398), İbn Mace (2460), Nesai (7/33-4) ve İbn Hibban (5198) rivayet ettiler,

 

 

 

15358 (3)- Useyd b. Zuhayr bildiriyor: "Önceleri birimiz tarlasından mahsülü alıp işi bittikten sonra .. ," Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını "Verirken de tarlayı sulayan kanallardan üç tanesinin ve hasat sonrası başaktan yere düşen tanelerin bize bırakılması şartını koşardı" ibaresiyle zikreder.

 

[Sahih]                                                   ,

 

 

 

15359 (4)- Useyd b. Zuhayr der ki: Önceleri birimiz tarlasından mahsülü aldıktan sonra ihtiyaç halinde tarlayı çıkacak ürünün yarısı veya üçtebiri veya dörttebirine karşılık başkasına verirdi. Verirken de tarlayı sulayan kanallardan üç tanesini, hasat sonrası geriye kalan taneleri ve yağmur suyuyla sulanan atların kendisine bırakılması şartını koşardı. Zira tarlaya çokça emek verir, bu şekilde geçimneye çalışırdık. Bir ara Rafi b. Hadic yanımıza gelip şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere fayda veren bir şeyi yasakladı. Ancak Allah'a ve Resulullah'a boyun eğmek, sizin için daha hayırlıdıL Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mahsülün belli bir miktarı karşılığında tarlanın başkasına verilmesini yasakladı ve: ''Her kimin tarlası varsa (kendi kullanmayacaksa) ya işlemesi için başkasına karşılıksız olarak versin veya öylece bırakSin'' buyurdu. Bunun yanında bize muzabeneyi yasakladı. Muzabene de bol miktarda hurmalığı bulunan birine gelip: "Şu kadar vesak kuru hurma karşılığında henüz ağacı üzerinde bulunan hurmalarını alıyorum" demesidir.

 

[Sahih]

 

 

6. İbnAbbas

 

- - (-)

15360 (1)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhakale ile muzabeneyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

(Ravi) Şeybanı der ki: "İkrime de henüz taze olan ekinin (yem olarak) satılmasını mekruh görürdü."

 

Diğer tahric: Buhari (2187) rivayet etti.

 

 

 

15361 (2)- Amr b. Dinar der ki: İbn Ömer'in: "Önceleri muhabere türü zirai ortaklık yapar ve bunda bir sakınca görmezdik. Ancak Rafi' b. Hadic, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu tür bir ortaklığı yasakladığını söyleyince biz de bundan uzak durduk" dediğini işittim. Bunu Tavus'a zikrettiğimde şu karşılığı verdi: "İbn Abbas bu konuda şöyle demişti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu tür bir ortaklığı yasaklamadı. Sadece: ''Birinizin tarlasını ekmesi için kardeşine karşılıksız vermesi; belirli bir ücret karşılığında vermesinden daha hayırlıdır" buyurdu."

 

Diğer tahric: Buhari (2342), Müslim (1550), Ebu Davud (3389), Tirmizi (1385) ve İbn Mace (2456) rivayet ettiler.

16073 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

7. Sabit b. ed-Dahhak

 

- - (-)

15362- Abdullah b. es-Saib der ki: Abdullah b. Ma'kil'e müzaraayı sorduğumda: "Sabit b. ed-Dahhak'ın bize bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir ortaklığı yasaklamıştır" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1183 (1549) ve Darimi 2/350 (2616) rivayet ettiler.

 

 

8. Zeyd b. Sabit

 

- - (-)

15363 (1)- Zeyd b. Sabit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhakale ile muzabeneyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15364 (2)- Zeyd b. Sabit bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muzabene ile muhakaleyi yasakladı. Ancak ariyet türü satışa izin verdi."

 

[Hasen]

 

 

 

15365 (3)- Zeyd b. Sabit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) belirli ölçüde olan ariye türü satışa izin verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

15366 (4)- Zeyd b. Sabit bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) belirli ölçüde olan ariye türü satışa izin verdi. Ancak bundan farklı olan bir satışa izin vermedi."

 

[Sahih]

 

 

 

15367 (5)- Zeyd b. Sabit bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ariye türü satışa izin verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

15368 (6)- Salim, babasından bildirir: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} hurmanın hurma karşılığında satılmasını yasakladı. Zeyd b. Sabit de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ariye türü satışa izin verdiğini bize söyledi."

 

15331 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

15369 (7)- Zeyd b. Sabit bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ariye türü satışa izin verdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' (3/99) ve Müslim, buyu' 3/1169 (1539) rivayet,ettiler.

 

 

 

15370 (8)- Zeyd b. Sabit bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} belirli ölçüde olan ariye türü satışa izin verdı."

 

[Sahih]

 

 

 

15371 (9)- Zeyd b. Sabit bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} kişinin çoluk çocuğuna yedirmek için dalındaki hurmayı tahmin ettirerek o kadar kuru hurma karşılığında satmasına izin verdi."

 

[Sahih]

 

 

 

15372 (10)- Salim bildiriyor: İbn Ömer (babam), Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yaş hurma, kuru hurma karşılığında satılamaz. Toplanmamış meyve de olgunlaşmadıkça satılamaz'' buyurduğunu bildirdi. Zeyd b. Sabit ile Abdullah b. Ömer karşılaştıklarında Zeyd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ariye türü satışa izin verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Süfyan der ki: "Yoksulların yemesi için hibe edilen hurma ağaçları vardı. Ancak yoksullar bu ağaçlardaki hurmaların olgunlaşmasını bekleyemez, yemek için henüz ağacında iken kuru hurma karşılığında satarlardı. İzin verilen ariye türü satış budur."

 

15419 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

9. Ashabdan Biri

 

- - (-)

15373- Buşeyr b. Yesar, ashabdan bir adamdan bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağacı üzerindeki hurmanın kuru hurma karşılığında satılmasını yasaklarken, ariye türü satışa izin verdi. Ariye türü satış da kişinin (yemek için) bir veya iki ağaçlık taze hurmayı tahminen kuru hurma karşılığında takas etmesidir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1540) rivayet etti.

 

 

10. Sehl b. Ebi Hasme

 

- - (-)

15374- Sehl b. Ebi Hasme der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağacı üzerindeki hurmanın kuru hurma karşılığında satılmasını yasaklarken, çıkaracağı kuru hurma tahmin edilip hane halkının yemek için yaş hurmayı kuru hurma karşılığında satmasına izin verdi,"

 

[Sahih]

 

Süfyan der ki: Yahya b. Said bana: "Mekkeliler (hurma ağaçları olmamasına rağmen) ariye türü satışı nereden biliyorlar?" diye sorunca: "Bu tür satış türünü onlara Ata haber verdi. O da bunu Cabir'den işitmiştir" dedim.

 

Diğer tahric: Buhari (2191) ve Müslim (1388) rivayet ettiler.

 

 

11. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

- - (-)

15375 (1)- Zeyd b. Ayyaş der ki: Sa'd'a, çavdar karşılığında buğday satmanın hükmü sorulunca bunu kerih gördü ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaş hurmayı kuru hurma karşılığında satmanın hükmü sorulduğunda: ''Taze hurma kuruyunca ağırlığını kaybeder mi?'' diye sordu. ''Evet'' denilince: ''O zaman satılamaz'' '' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

15376 (2)- Ebu Ayyaş derki: Sa'd'a, çavdar karşılığında arpa veya benzeri bir şey satmanın hükmü sorulunca şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaş hurmayı kuru hurma karşılığında satmanın hükmü sorulduğunda: ''Taze hurma kuruyunca ağırlığını kaybeder mi?'' diye sordu. ''Evet'' denilince: ''O zaman satılamaz'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

15377 (3)- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaş hurmayı kuru hurma karşılığında satmanın hükmü sorulduğunda: "Taze hurma kuruyunca ağırlığını kaybeder mi?'' diye sordu. "Evet" denilince böylesi bir satışı kerili gördü.

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/232, 233, "hasen sahih") ve Malik, Muvatta'da (2/128) rivayet ettiler.